Sumiyoshi odori
Image default
Society / Religion and Spirituality

Soorten begraafplaatsen

De kosten voor een begrafenis liggen vaker hoger dan de kosten voor een crematie. Dit heeft voornamelijk te maken met de kosten voor het graf. Hieronder meer informatie over de kosten betreft begraafplaatsen.

Algemeen graf

In een algemeen graf kunnen meerdere mensen begraven worden. Dit heeft te maken met de volgorde waarin men overlijdt. Een algemeen graf is te herkennen aan de meerdere kleinere stenen die een graf dekken. Een algemeen graf blijft op de naam van de eigenaar (vaak de gemeente) van de begraafplaats staan. Hierdoor bepaalt de gemeente wie er in bepaalde graven begraven wordt. Het kan dus zo zijn dat er twee of drie personen bij elkaar begraven worden die elkaar nooit gekend hebben.

 

Betreft de looptijd is er een groot verschil tussen een algemeen graf en een particulier graf. De looptijd van een algemeen graf is minimaal 10 jaar. Het is mogelijk dat de eigenaar van de begraafplaats het graf na 10 jaar laat ontruimen. Het kan dus zo zijn dat het graf niet te verlengen is. Gelukkig zijn er ook plekken waarbij de looptijd minimaal 20 jaar is.

 

Particulier graf

Of ook wel een eigen graf. Dit is een graf dat voor onbepaalde tijd op de naam van een van de nabestaanden staat. Meestal is dit een familielid. De persoon met de grafrechten, bepaalt dus ook wie er in het graf begraven mogen worden. Denk hierbij aan familieleden en echtgenoten. De grafrechten kunnen in de familie blijven aangezien de grafrechten overdraagbaar zijn. Dit blijft totdat de rechthebbende zelf ook overlijdt.

Een particulier graf wordt vaak voor bepaalde tijd uitgegeven. Het is hierbij mogelijk om te verlengen. Er blijft meestal wel een looptijd aanzitten zodat de eigenaar van de begraafplaats ooit weer zeggenschap krijgt over bepaalde stukken grond. Bij de eeuwige graven is het gevaar aanwezig dat de eigenaren van het graf er niet meer naar omkijken.

 

Wil je meer informatie betreft de kosten van een uitvaart? Neem dan een kijkje op: https://www.uitvaartcooperatie.nl/kosten-uitvaart/